Git és Github Workshop

A workshopról röviden

A Gitet a Linux atyja, Linus Torvalds  indította útjára 2005-ben. A Git egy úgynevezett verziókezelő, vagy más kifejezéssel élve egy szoftver forráskód kezelő rendszer. Arra szolgál, hogy adott fájlok különböző verzióit kordában tartsa, elkönyvelje, tárolja, és megossza.

A Git nyomon tudja követni, hogy mikor és hogyan változott a könyvtárunk (repo vagy repository), képes visszaállítani egy könyvtár korábbi állapotát (visszaállítási pontok létrehozásával), és szinkronizálni tud egy könyvtárat egy másik gépen lévő hasonló könyvtárral. Eközben intelligensen átvezeti a változásokat, vagy jelez, ha nem lehetséges elvégezni a feladatot. Ezek mellett a Git fontos képessége, hogy mindezt ssh-n (titkosított csatornán) keresztül is meg tudja csinálni.

A Git és Github Workshop természetesen a GitHub bemutatására is nagy hangsúlyt fektet. A GitHub leginkább úgy írható le, mint közösségi kódolásra alkalmas közösségi teret nyújtó szolgáltatás. A GitHub az elosztott verziókövetési rendszerre épül, amely a gitet ruházza fel plusz funkciókkal. A leglényegesebb ezek közül az elágaztatás (vagyis forkolás), aminek segítségével a nyilvános kódbázisokból kiindulva bárki belekezdhet a szoftverfejlesztésbe.

A Git és GitHub Workshopban való részvétellel megtudhatod, mik a branchek, mi az a pull és push, valamint a commitolás. Jártasságot szerezhetsz a fejlesztés egy igencsak sajátos dimenziójában, a közösségi szoftverfejlesztésben.