Hivatalos: Nem éri meg diplomát szerezniük a programozóknak

Anyagi szempontból nem éri meg a diploma megszerzésére fecsérelni a pénzt és az időt. 

A Stack Overflow által közel 4.700 brit fejlesztő körében végzett felmérés eredményei szerint ugyanis a diplomás, illetve a diplomával nem rendelkező programozók között csak 8-12% mutatkozik a medián fizetések között (nyilván előbbiek javára). Ez önmagában is elég kicsi különbség, de ha beleszámítjuk, hogy a diploma megszerzése miatt az illető csak 4-5 évvel később tud munkába állni, egyértelművé válik, hogy a papír gyakorlatilag csak nyugdíj-korhatár elérésére, kb. öt évtized alatt térül meg.

programozaS

Ez is csak akkor, ha a képzés maga amúgy egy fillérbe sem került. Ha ugyanis ennek - sokszor igen jelentős - költségeit is beszámítjuk, anyagi szempontból egyértelműen nettó veszteségtermelővé válik a diploma, aminek ára egy teljes élet során sem térül meg.

 

A kutatásból egyébként kiderült az is, hogy mit érdemes mostanában azoknak tanulniuk, akik jövőjüket ezen a pályán képzelik el. Ez elsősorban a JavaScript, az ugyanis már az állások 27%-ban van a megkövetelt ismeretek mellett, másodsorban pedig a Java, amit az álláshirdetések 22%-ában várnak el a jelentkezőktől.

A harmadik és negyedik legkeresettebb skillek a Python és C# ismerete a hirdetések 16, illetve 15 százalékában, az ötödik pedig a ReactJS, amit minden nagyjából 11. álláshirdetésben (9%) említenek az elvárások között.

 

Forrás: prog.hu