Az innovatív fiataloké a jövő: Még mindig közel 40 ezer fős hiány van az informatikai szektorban

40 ezer informatikust vár a munkaerőpiac

Az informatikusok világa ma már koránt sem csak egy magányos tevékenység az irodák egyik kis szobájában. Ezen szerteágazó tudományág megannyi kihívást és kreatív lehetőséget rejt, és napjaink legkeresettebb szakmáit foglalja magába. De hogy mitől is ilyen népszerű ez a terület?

 

A magyarázat meglepően egyszerű és sokoldalú. Csak, hogy ne túl régi példát hozzunk rá: a covid vírus miatt egyre több cég elindította az online értékesítést, így megnőtt a szükséglet a webfejlesztők iránt. Sőt, ettől függetlenül is az interneten éljük életünk nagyját. Itt történnek az ügyintézések, befizetések, a bevásárlás és persze a szórakozás is. Hogy mindezeket meg tudjuk valósítani, szakemberekre van szükség.

Ellenben körülbelül 40 ezer szakavatott hiányzik a magyar piacról.

 

A hiány oka összetett:

  • Vannak olyan ágazatok, amik nem fejlődtek, mégis használjuk még őket, ezért ezek néha a fiatalok előtt szinte láthatatlanok,
  • Az IT ágazat népszerűsége főleg csak anyagi szempontból csalogatja a fiatalokat. Persze ez érthető is, hiszen ez az egyik legfontosabb kérdés. Mindenki azt a pályát keresi, amiből kellemesen megélhet.
  • Sok fiatal nekivág az egyetemnek, de félúton abbahagyja. Ennek két oka jellemző: vagy találtak már állást, és jól érzik magukat azzal az élettel és fizetéssel, amit kínál, vagy időközben rájönnek, hogy ez nem az ő útjuk.

 

Az utóbbi két probléma legjobb megoldása a szakmai képzés. Erre akkor is érdemes jelentkezni, ha még azon gondolkozol, hogy menj-e egyetemre, és előbb kipróbálnád egy rövidebb képzésben, hogy neked való-e ez a pálya. Akkor is lehet szakmai képzésre menni, ha már van képesítésed (esetleg munkád is), de kiegészítenéd egy másik ággal, hogy abból is több tudásod és belátásod legyen.

 

Ma már az informatikával kapcsolatos munkák egyáltalán nem unalmasak, többségük akár csoportos alkotói munkának is tekinthető. Sok kreativitás, innováció szükséges hozzájuk, hiszen ezek a készségek elengedhetetlenek új kódok és algoritmusok megalkotásához.  A programozó munkát nem érdemes úgy elképzelni, mint egész napos, magányos asztalnál ücsörgést. A projekteken egy egész csapat szokott dolgozni, ahol mindenki egy külön kis egységet (a szaktudását) tesz bele a teljes műbe.

 

Szerencsére bizonyos ismeretek könnyen és gyorsan elsajátíthatóak az IT szektorban, így nem nehéz bekerülni az informatika világába.

A problémamegoldás, logikus gondolkodás mind fontos szerepeket játszanak ezen a területen. Ezek mellett a már előbb említett csapatmunka miatt szükség van még jó kommunikációs képességekre is.

 

Fontos tudni, hogy globális szinten is hiány van az IT területen dolgozókból! Ez egyrészt jó hír annak, aki már rendelkezik szakmával, és szívesen dolgozna külföldön, másrészt egy jó döntés lehet most ebbe az irányba elindulni a tanulmányokkal.